• Spotkanie z policjantem

• ​27 września w naszej szkole odbyło się spotkanie z aspirantem sztabowym Hubertem Kowalskim. W prelekcji uczestniczyli uczniowie klas IV-VIII oraz klas I-III. Tematyka spotkania dotyczyła następujących zagadnień:

• odpowiedzialność karna nieletnich;
            • cyberprzemoc oraz bezpieczeństwo w sieci;
            • bezpieczeństwo na drodze;
            • poznajemy ciekawe zawody-praca policjanta.

Po wysłuchaniu prelekcji uczniowie mieli możliwość zadawania pytań funkcjonariuszowi policji.​
            Młodsze dzieci z wielkim zainteresowaniem obejrzały radiowóz oraz wyposażenie policjanta.

• Europejski Dzień Języków

• Europejski Dzień Języków to międzynarodowe święto, ustanowione z inicjatywy Rady Europy, obchodzone w całej Europie corocznie 26 września. Jego celem jest zachęcenie Europejczyków do nauki języków obcych oraz propagowanie zalet różnorodności językowej.

W naszej szkole uczniowie wszystkich klas ozdobili drzwi swojej klasy obrazkami i ciekawostkami na temat wylosowanego kraju. W ten sposób poznawaliśmy nie tylko różne języki, ale również kulturę innych narodów.

• 84. rocznica Bitwy nad Bzurą

• W niedzielę, 24 września w Orłowie miała miejsce powiatowo-gminna uroczystość z okazji
            84. rocznicy Bitwy nad Bzurą. Uczniowie naszej szkoły przygotowali oprawę mszy świętej oraz montaż slowno -muzyczny. Złożono również kwiaty i znicze ku pamięci poległym żołnierzom.

• Projekt edukacyjny "Klasa w terenie"

• Końcówka lata rozpieszcza nas promieniami słońca. To świetna okazja, aby spędzić nieco więcej czasu na dworze niż w szkolnych murach. A to idealnie wpisuje się w założenia Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego, który ruszył z początkiem roku szkolnego. Co to za projekt?

"Klasa w terenie"

Jego głównym celem jest promowanie wartości edukacji na świeżym powietrzu.

Realizacja odbywa się

• na zajęciach świetlicowych,
            • w klasie 3 na zajęciach z edukacji wczesnoszkolnej,
            • w klasie 2 na edukacji plastycznej.

Koordynuje go p. Irena Michalak-Janus.

• Wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego

• 14 września odbyły się wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego. W tajnym głosowaniu uczniowie klas I- VIII wybrali swoich reprezentantów oraz opiekuna SU. Przewodniczącą została Antonina Gajek, a jej zastępcą Julia Kubaczyk. Opiekunami SU zostały pani Irena Michalak- Janus oraz pani Renata Karpińska. Gratulujemy!!

• Akcja "Sprzątanie świata"

• Akcja "Sprzątanie świata" na dobre wpisała się w kalendarz szkoły. Jak co roku uczniowie połączyli siły i pod opieką wychowawców posprzątali świat na terenie szkoły oraz w pobliskim lesie.

W akcji sprzątania świata także przedszkolaki sprawiły się na medal. Ogromne brawa dla wszystkich!!!

• Akcja charytatywna "Szkoło Pomóż i Ty"

• ​​​​​​Po raz kolejny nasza szkoła włączyła się w działalność dobroczynną na rzecz potrzebujących. Zapraszamy na kolejną edycję akcji charytatywnej "Szkoło Pomóż i Ty".

• #SuperKoderzy w naszej szkole

• W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie naszej szkoły biorą udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym Fundacji Orange pod nazwą #SuperKoderzy. W ramach cyklu zajęć uczniowie będą uczyć się programowania, robotyki oraz utrwalać wiedzę matematyczną.

Realizowana ścieżka: Robo-matematycy

Koordynator programu:  P. Monika Adamiak

• Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2023/2024

• 4 września 2023 w uroczysty sposób nastąpiło rozpoczęcie roku szkolnego 2022/2023. Uczniowie, rodzice i nauczyciele uczestniczyli we mszy świętej w holu naszej szkoły.

Następnie, Pani Dyrektor Alicja Olejniczak przywitała bardzo serdecznie wszystkich zebranych. Po części oficjalnej uczniowie udali się na spotkania z wychowawcami.

Powodzenia w nowym roku szkolnym!

• Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor

Phasellrtsce scipitvarius mi. Cum sociistoque pentibus et magnis diarturtots nascetur rimulug maleada odiorbi dio gravida atcurus necuus a lorem. Maecenas tristique ori ac sem. Duis ultrices pharetra gna. Donec accumsan malesuada ornec sit amet eros. Lorem ipsum dolor sit amt consc tetuer aiing elit. Mauris fermentum tum magna. Sed laoreet aliquam leo. Ut te dolor dapbus eget elentu vel cursus eleifend elit. Aenean auctor wrna. Aliqua volutpat. Duis ac turpis. Integer rutrum ante eu lacuest um liberoisl porta vel sceleisque eget malesuada at neque. Vivam nibhus leo vel metus. Nulla facilisi. Aenean nec eros. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et trices posuere cubilia Suspendisse sollicitudin velit sed leo pharetra augue nec augue. Nam elit magnandrerit sit amet tincidunt ac viverra sed nulla.

Donec porta diam eu massa. Quisque diam lorem interdum vitaedapibus ac scelerisque vitae pede. Donec eget tellus non erat lacinia fermentum. Donec in velit vel ipsum auctor pulvinar. Proin ullamcorper urna et felis. Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum vel ante nec erat fermentum varius. Curabitur tempus commodo velit, non commodo libero aliquam eu. Suspendisse hendrerit, urna ut convallis auctor, nunc arcu fermentum urna, eleifend vestibulum mauris nunc sit amet velit. Fusce quis massa non nibh pharetra commodo eu vel tortor. Pellentesque dui turpis, ornare at condimentum sit amet, interdum eget turpis. Praesent vitae ipsum maximus, tempus mauris ac, viverra enim. Nullam lorem lectus, venenatis sed porttitor at, cursus quis tellus.

• Kontakty

• Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej
        • mgr Alicja Olejniczak
        • (24) 285 52 91